Κτήμα

Τοποθεσία

Ένας ονειρικός αμπελώνας ακριβώς δίπλα στο κέντρο του Ηρακλείου. Το κτήμα Scalarea βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και αποτελεί το στολίδι της αμπελουργικής ζώνης Αρχάνες. 

Αμπελώνες

Η επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας Μπουτάρη στην Κρήτη και η ενασχόληση της με τον Κρητικό αμπελώνα ξεκίνησε το 1990 με την φύτευση του ιδιόκτητου αμπελώνα Μπουτάρη στο Σκαλάνι, στο κτήμα Φανταξομέτοχο. Το κτήμα Φανταξομέτοχο ή αλλιώς «μετόχι των φαντασμάτων», χρωστάει το όνομα του στις προσπάθειες του πρώην ιδιοκτήτη του να το διασώσει από τις πειρατικές επιδρομές, διαδίδοντας ότι στο κτήμα κατοικούν φαντάσματα.

Ο κύριος στόχος της Οινοποιίας Μπουτάρη με τον συγκεκριμένο αμπελώνα ήταν να θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη του κρητικού κρασιού παγκοσμίως μέσα οπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Σε μια περιοχή που φημιζόταν για το οικοσύστημα της αλλά και για την παράδοσή της στην αμπελοκαλλιέργεια, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναδείξει το δυναμικό των ντόπιων ποικιλιών και -μέσα από σημαντικές διακρίσεις- να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις δυνατότητες του κρητικού αμπελώνα.

Καλύπτει μία έκταση 66 στρεμμάτων και απλώνεται σε μια πλευρά ενός χαμηλού λόφου, που το προστατεύει από τους θερμούς νότιους ανέμους του Λιβυκού Πελάγους, ενώ, από τα βόρεια είναι «ανοικτό» στα ευεργετικά μελτέμια του Κρητικού Πελάγους, που αποτελούν πηγή δροσιάς για τα αμπέλια.

Ποικιλίες

Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης πραγματοποιεί οργανωμένη έρευνα με επιτυχημένα αποτελέσματα για τις δυνατότητες των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, καθώς και την ικανότητα των ξένων ποικιλιών να προσαρμοστούν στο ελληνικό κλίμα και τελικά να αναμειχθούν με ιθαγενείς. Τα σταφύλια που καλλιεργούνται στον αμπελώνα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των δύο λευκών κρασιών, το Scalarea Λευκό και το Φανταξομέτοχο και δύο κόκκινα, το Scalarea Ερυθρό και το γλυκό Ιουλιάτικο.

Το 2015, υλοποιείται μια φιλόδοξη αναμπέλωση, με στόχο τη δημιουργία ενός αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, που θα αναδείξει τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους. Πρόκειται για έναν προικισμένο αμπελότοπο, με υψηλής ποιότητας φυσική ισορροπία και παράγοντες που συνθέτουν ένα σωστό terroir.

Η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα περιλαμβάνει ντόπιες ποικιλίες όπως το Βιδιανό, η Malvasia Aromatica, το Ασύρτικο, το Κοτσιφάλι και το Μοσχάτο Σπίνας αλλά και ξενικές όπως το Chardonnay και το Syrah.

Επίσης, ο αμπελώνας λειτούργησε στο παρελθόν και ως «πειραματικός αμπελώνας» αφού πολλές ποικιλίες όπως το Μαυροτράγανο, το Ασύρτικο, το Αηδάνι, καλλιεργήθηκαν πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι του αμπελώνα, ώστε να παρατηρηθεί ο εγκλιματισμός τους στην περιοχή και να δοκιμαστεί το προϊόν που μπορούν να δώσουν.